رژیم غذایی

هفت راز سلامت و سعادت :  پنجمین راز، مزاج من چیست؟

مرگ ناشی از تغذیه از نرخ مرگ سرطان جلو زد

چند روز پیش جوانی می گفت بجای هر چند ساعت احساس گرسنگی، اینهمه زحمت برای تهیه غذا و سپس چند ساعت اتلاف وقت برای خوردن آن و دوباره تکرار این پروسه تکراری در چند ساعت بعد و روزی چند بار و تمام عمر، چرا نمی شود کپسولهایی ساخت که تمام مواد مفید و مورد نیاز بدن را در خودش داشته باشد و ما روزی سه بار، آنرا با کمی آب قورت بدهیم و تمام؟ راستی بهتر نیست فکری برای این مشکل بکنیم؟

شما چه فکر می کنید؟

توصیه می کنیم مقاله { هفت راز سلامت و سعادت: اولین راز، مزاج شناسی } را مطالعه فرمائید.

مطالعات اخیر در حوزه تغذیه در آمریکا نشان می‌دهد که درسال ۲۰۱۷ حدود ۱۱ میلیون مرگ در جهان براثر رژیم غذایی نامناسب بوده است.

تغذیه یکی از حوزه‌های بهداشت عمومی است که در طول قرن ۲۱ به طور چشمگیری بدتر شده است. برای مثال، میزان مرگ و میر سرطان در ایالات متحده از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۵ میلادی برای مردان و زنان کاهش یافته است. اما گزارش‌های جدید، واقعیتی خطرناک را نشان می دهد که مرگ و میر مربوط به تغذیه افزایش یافته است؛ این آمار در سال ۱۹۹۰، تنها ۸ میلیون نفر بوده است.

براستی در شرایطی که مردم جهان نسبت به سالهای قبل ثروتمند تر شده اند، کشورها مملو از کارخانه های غذایی و قفسه های فروشگاه ها لبالب از غذاهای آماده و فوری است، چرا از هر پنج مرگ در جهان، یکی به علت تغذیه نامناسب است؟

دقت داشته باشید که این آمار مربوط به کشورهای زیر خط فقر یا گرسنه و قحطی زده نیست. بلکه مساله تغذیه ی نامناسب و وضع خطرناک سلامتی در کشورهای پیشرفته و ثروتمند است.

براساس تازه ترین تحقیقات انجام شده، همه ساله یازده میلیون نفر به دلیل نوع غذایی که می‌خورند، و البته شکل نامناسب تغذیه در معرض مرگ زودهنگام قرار می‌گیرند.

و این یعنی اینکه در حال حاضر از هر پنج نفر، یک نفر به دلیل رژیم غذایی روزانه‌ای که دارد، جان خود را از دست می‌دهد.

عجیب نیست؟

حالا شاید بیشتر به اهمیت شناخت مزاج خودمان و اجزاء جهانی که در آن زندگی می کنیم و از آن با تمام حواس خود تغذیه می کنیم پی ببریم.

توصیه می کنیم مقاله { هفت راز سلامت و سعادت: دومین راز، مزاج شناسی خودمان } را مطالعه فرمائید.

 

نیاز های جسمی و روحی

مزاج من چیست؟

تا زمانی که تغذیه برای ما تنها معنای خلاص شدن از احساس گرسنگی را دارد، تا وقتی که بی توجه به نیاز های جسمی و روحی خود با بی حوصلگی ناشی از زندگی مصرف زده ی شهری تنها می خواهیم با کمترین صرف زمان، و با پر ادویه ترین غذایی که دم دستمان باشد، خودمان را سیر کنیم، و تا زمانی که آگاهی ما از پروسه ی تغذیه و کارکرد آن تنها در حد خوردن و دفع مواد زائد آن از بدنمان باشد، این چرخه ی ناقص روزبروز معیوب تر شده و بزودی ناتوانی های ناشی از تغذیه نادرست، انسان متفکر مشغول و بی حوصله را بیشتر و بیشتر بیمار و ناتوان خواهد کرد.

 جالب اینجاست که بجای یافتن دلیل اینهمه بیماری و ناکارآمدی جسمی و روحی و فکری، روز به روز به دارو های بیشتری روی می آوریم و به محوآثار و علائم مشکل می کوشیم تا درمان صحیح علت .

پس مزاج شناسی یعنی مهمترین و اولین قدم در پیدا کردن درمان تمام مشکلات. و یعنی گشودن بزرگترین در به سوی سلامت و بدنبال آن شکوفایی و سعادت و احساس رضایت از زندگی.

خب…تا بحال چهار مورد از روشهای شناخت مزاج را برایتان شرح دادیم. بعد از آرام سازی و ایجاد تعادل جسمی و روحی فرد، لمس گرمی و سردی پوست و نرمی یا خشکی بافت بدن، و دقت در رنگ چهره و پوست، حالا باید به حجم بدن توجه کنید.

ساختار بدنی و نوع مزاج

افرادی که دارای بالا تنه ای فراخ و پهن هستند دارای گرمی مزاج اند. همچنین افرادی که اندام های بدن آنها بزرگ است و عروق برجسته و نبض قوی دارند هم اصطلاحا دارای مزاج گرم هستند.

عضلات کلفت و بزرگ و تاندون های ظریف تر هم نشانه گرمی مزاج است. بر عکس اگر فردی دارای اندام ها و بالاتنه کوچک باشد او سرد مزاج است. داشتن نبض ضعیف و عضلات ظریف هم از دیگر علائم سردی مزاج در افراد است.

 افرادی که دارای چهره لاغر و پوست به استخوان چسبیده هستند، دارای مزاج خشک هستند.
همچنین افرادی که مفاصل قابل مشاهده و برجسته دارند و غضروف حنجره و بینی آنها نیز برجسته و واضح است در گروه افراد خشک  مزاج هستند.

توصیه می کنیم مقاله { هفت راز سلامت و سعادت: سومین راز، شناخت مزاج اعضاء بدن } را مطالعه فرمائید.

میزان ساعت خواب، نوع مو و مزاج شناسی

مساله بعد میزان ساعات خوابی است که مزاج های مختلف بطور معمول به آن نیاز دارند. قطعا کسانی که چند ساعت بیشتر نمی خوابند با کسانی که همیشه کسل و خواب آلود بوده ساعت های زیادی می خوابند مزاجی متفاوت دارند.

بیش از هشت ساعت نیاز به  خواب یعنی قرار گرفتن در گروه سرد و مرطوب. ولی اگر ساعت خواب شما کمتر از ۸ ساعت است و شما در بیشتر ساعات روز بیدار هستید و کار می کنید یا خود را به کاری سرگرم و مشغول می کنید در گروه افرادی که دچار مزاج گرم و خشک هستند، قرار می گیرید.

نکته ی بعدی در شناخت مزاج دقت به موهای سر و بدن، جنس آن، و کیفیت رشد مو است.
جنس مو و میزان رشد آن در افراد مختلف که مزاج های متفاوتی دارند، فرق می کند.

افرادی که سرعت رشد موهای شان زیاد است و در گروه افراد پرمو قرار می گیرند، از جمله افرادی هستند که در گروه مزاجی گرم جا دارند.

اما افرادی که رشد موی آنها کم است به گونه ای که از این موضوع شکایت دارند در گروه افراد سردمزاج قرار می گیرند. این گروه علاوه بر آنکه موی سر و ابروی شان کم پشت است در دیگر اندام های بدن شان نیز موی زیادی ندارند.

رشد سریع مو اما با کم پشتی یا ریزش زیاد، علامت گرمی و خشکی بدن است. افرادی که موی کلفت دارند هم در گروه افرادی که مزاج گرم و خشک دارند محسوب می شود و این امر یکی از نشانه های گرمی مزاج است.

همچنین مجعد بودن و حالت دار بودن موها هم نشانه گرمی و خشکی مزاج است و نباید از آن غافل بود. علاوه بر این داشتن موی صاف و لخت از علائم مزاج سرد و مرطوب بودن بدن مردان و زنان است.

نازکی مو هم  از دلایلی است که می تواند نشانه سردی و تری مزاج افراد باشد البته دقت داشته باشید که کم پشتی و نازکی مو ممکن است نتیجه یک بیماری هم باشد. رنگ مو هم می تواند از راه های تشخیص مزاج باشد. افرادی که رنگ موی آنها سیاه است معمولا در گروه افرادی که طبع گرم و خشک دارند قرار می گیرند.

همچنین  سفید شدن زود هنگام مو هم از علائم تمایل بدن به سردی و تری ست. مساله ی بعد نحوه دفع مواد زائد و کیفیت آن از بدن است.

شاید باورتان نشود اما شناسایی انواع بیماری ها یا تشخیص سلامت بدن توسط ادرار و مدفوع از واحد های درسی طبیبان در دانشگاه های حکمی تمام ادوار بوده است. برای این منظور بررسی کل فضولات بدن شامل ادرار، مدفوع، عرق، مو، ناخن و خون در تشخیص دقیق نوع مزاج و طبع موثر است.

مثلا اگر رنگ مدفوع یا ادرار تیره تر از حد معمول یا بدبوتر از حد نرمال باشد این امر نشان دهنده گرمی مزاج و غلبه صفرا در بدن است.

همچنین بی رنگ بودن فضولات و کم بودن بوی آن از علائم سردی مزاج است.

رنگ ناخن، میزان تعریق، گرمی و سردی آن و رنگ ادرار و حجم آن هم از مواردی است که می تواند سردی یا گرمی مزاج را مشخص کند.

و آخرین نکته ی مقدماتی، دقت در سازگاری فرد نسبت به محیط است.

اگر عضوی در برخورد با گرما، سرما، خشکی و رطوبت خیلی سریع آن را بپذیرد این موضوع نشان دهنده غلبه آن مزاج در آن عضو است. مثلا اگر بدن یا سردر معرض گرما یا آفتاب قرار بگیرید یا خوراکی با طبع گرم بخورید و خیلی زود احساس گرما در آن عضو مشخص شود این امر نشان دهنده گرمی مزاج آن عضو و صاحب آن است. برعکس تمایل زیاد به گرما و فرار از زمستان و باران و هوای سرد، علامت سردی و رطوبت بالای بدن است.

توصیه می کنیم مقاله { هفت راز سلامت و سعادت: چهارمین راز، شناخت انگاره یا الگوی های مزاجی } را مطالعه فرمائید.

شناخت مزاج

خب…تا اینجا راهنمایی ساده برای شناخت مزاج بصورت مقدماتی به شما داده شد.

حالا باید بدانیم که این تشخیص ساده، مقدماتی و نسبی، تنها بخشی از مزاج ما را که بیشتر هم مزاج ذاتی و جبلی ما است را نشان می دهد

اما حالا اگر شخصی هیکلی تنومند و موهایی درشت و مشکی داشت که قاعدتا از علائم طبع و مزاج گرم است، اما تمایل بسیار به گرما هم داشت و بدنش سست و بی حال و سرد بود و دائما میل به خوردن گرمی جات هم داشت،  که از علائم سردی مزاج است پس این تداخل چه می شود؟

این سوالی است که ما را به دقائق علم مزاج شناسی وارد می کند و در مقاله شماره بعد به آن پاسخ خواهیم داد.

درباره دکتر شکوفه گودرزی

دکتر شکوفه گودرزی
دکترای طب مکمل ، تسلط کامل به سه زبان ، دانش آموخته رشته های مترجمی زبان انگلیسی، فلسفه اسلامی، ژورنالیسم رادیو و تلویزیونی و طب مکمل ، دارای 12 مدرک مرتبط بین المللی گیاه درمانی و طب مکمل از انجمن پزشکان بین الملل United Nation ، دآنش آموخته دوره های مختلف دانشگاهی طب ابن سینایی و اسلامی در ایران ، کارشناس ارشد رشته ارتباطات و ژورنالیسم خبری ، خبرنگار، نویسنده، کارگردان، مستند ساز و فعال حوزه رسانه و خبر ، نویسنده و کارگردان چندین مستند خبری و پژوهشی در موضوع حقوق بشر، طب و سبک زندگی ، نویسنده چند کتاب برگزیده کشوری در حوزه زبان و ادبیات ، مترجم کتب مختلف از دانشگاه آکسفورد و مراجع دیگر ، نویسنده بیش از صد و هفتاد مقاله علمی/ هنری/ خبری سه زبانه در مطبوعات و منابع معتبر بین المللی ، محقق، نویسنده و پژوهشگر در حوزه طب مکمل و ابن سینایی ، مدرس دوره های مختلف دانشگاهی و علمی در حوزه طب مکمل.

همچنین بررسی کنید

تاثیر حجامت بر بدن

حجامت چیست و چه تاثیری بر بدن دارد؟

چرا حکیمان در مورد فواید حجامت این‌قدر مطمئن و مصر هستند؟ علت استفاده تاریخی از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *