مشکل جنسی آقایان
مشکل جنسی آقایان

علت و درمان زود انزالی

مشکل جنسی یک‌سوم آقایان

زودانزالی یکی از مشکلات رایج جنسی در میان آقایان است و آمارها نشان می‌دهند که حدود یک‌سوم مردان، حداقل در دوره‌ای از زندگی خود، این مشکل را تجربه می‌کنند. البته تا زمانی که زودانزالی به ‌صورت مکرر اتفاق نیفتاده باشد، نمی‌توان فرد را دارای چنین مشکلی تلقی کرد. اگرچه زودانزالی یکی از مشکلات رایج و درمان‌پذیر آقایان به شمار می‌رود ولی بسیاری از مردان خجالت می‌کشند برای رفع این مشکل جنسی خود به پزشک مراجعه کنند. این مطلب، شما را با علامت‌ها، علت‌ها، علایم خطرساز، عوارض و درمان‌های زودانزالی آشنا خواهد کرد.

علایم زودانزالی

علامت اصلی زودانزالی، ناتوانی در به تاخیر انداختن انزال برای مدت بیش از یک دقیقه پس از آغاز دخول است. با این ‌حال، می‌توان علایم زودانزالی را به ‌صورت دقیق‌تر به این شکل دسته‌بندی کرد:

  • فرد همیشه یا تقریبا در همه موارد، در عرض یک دقیقه پس از دخول، انزال را تجربه می‌کند.
  • فرد در همه موارد یا نزدیک به همه موارد قادر نیست انزال خود را به تاخیر بیندازد.
  • فرد به ‌علت مشکل زودانزالی در حین رابطه جنسی احساس آشفتگی و بی‌میلی می‌کند و در نتیجه، تمایلش را برای برقراری رابطه جنسی از دست می‌دهد.

انواع زودانزالی

پزشکان زودانزالی را در دو گروه اصلی زیر طبقه‌بندی می‌کنند:

  • زودانزالی همیشگی (اولیه): زودانزالی اولیه به مواردی گفته می‌شود که فرد همیشه یا تقریبا در همه موارد پس از شروع رابطه جنسی با چنین مشکلی مواجه می‌شود.
  • زودانزالی اکتسابی (ثانویه): زودانزالی ثانویه هنگامی معنا پیدا می‌کند که فرد تا پیش از این در تجربه‌های جنسی خود با مشکل زودانزالی مواجه نشده باشد.

بسیاری از مردان تصور می‌کنند که علایم زودانزالی را دارند، اما علامت‌های مورد نظر آنان معمولا از نظر معیارهای تشخیص زودانزالی جزو این علایم قرار نمی‌گیرد. در واقع، این مردان زودانزالی را به‌عنوان یک الگوی متغیر و طبیعی تجربه می‌کنند و مساله اصلی در مورد آنان، تجربه دوره زودانزالی سریع در کنار دوره‌های زودانزالی طبیعی است.

علت‌ زود انزالی

علت‌های ابتلا به زودانزالی

علت اصلی زودانزالی هنوز ناشناخته است. اگرچه در روزگاری تصور می‌شد که علت بروز این مشکل صرفا روان‌شناختی است اما امروزه پزشکان می‌دانند که زودانزالی شامل مجموعه پیچیده‌ای از عوامل روان‌شناختی و زیست‌شناختی است:

  1. علت‌های روان‌شناختی زودانزالی:

  • تجربه جنسی زودهنگام
  • داشتن رابطه جنسی ناخواسته
  • داشتن تصویر نادرست از بدن خود
  • افسردگی
  • نگرانی و اضطراب شدید نسبت به بروز زودانزالی
  • احساس گناه در رابطه جنسی که تمایل به سریع‌تر تمام شدن رابطه جنسی را افزایش می‌دهد
  1. علت‌های زیست‌شناختی زودانزالی:

  • نامتعادل بودن سطح هورمون‌ها در بدن
  • نامتعادل بودن میزان ترکیبات شیمیایی مغز یا همان انتقال‌دهنده‌های عصبی
  • التهاب و عفونت پروستات یا مجرای ادراری
  • ویژگی‌های ارثی
  1. عوامل دیگر:

  • اختلال نعوظ: مردانی که در حین رابطه جنسی، نسبت به داشتن نعوظ مناسب نگران هستند یا به طور دایم به حفظ نعوظ خودشان فکر می‌کنند، ممکن است الگوی خاصی از انزال سریع را در خودشان شکل بدهند که تغییر دادنش دشوار است.
  • اضطراب: بسیاری از مردانی که مشکل زودانزالی را تجربه می‌کنند، از مشکلات مربوط به اضطراب (چه در مورد مسایل جنسی، چه در مورد مسایل دیگر) رنج می‌برند.

 

عوامل خطرساز زودانزالی

عوامل خطرساز گوناگونی می‌توانند خطر شکل‌گیری زودانزالی را افزایش دهند؛ از جمله:

  • اختلال نعوظ: اگر گاهی اوقات یا به ‌طور مداوم برای داشتن نعوظ دچار مشکل می‌شوید، خطر ابتلا به زودانزالی در شما افزایش پیدا خواهد کرد. ترس پنهان از عدم نعوظ مناسب درحین رابطه جنسی می‌تواند آگاهانه یا ناآگاهانه شما را به داشتن انزال سریع وادار کند.
  • استرس: وجود فشارهای ذهنی یا عاطفی در زمینه‌های مختلف زندگی می‌تواند نقش مهمی در زودانزالی داشته باشد و در نتیجه، توانایی شما را برای حفظ آرمش درحین رابطه جنسی محدود کند.

آشنایی با عوارض زودانزالی

زودانزالی می‌تواند باعث مشکلات مختلفی در زندگی شخصی آقایان شود؛ از جمله:

  • تنش در زندگی زناشویی: یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین عارضه‌های زودانزالی، استرس‌های مربوط به زندگی زناشویی است.
  • مشکلات باروری: اگر زوجی در حال تلاش برای بچه‌دار شدن باشند و مرد نتواند شرایط مناسب را برای انزال درون واژن همسرش حفظ کند، زودانزالی می‌تواند بارداری را هم بسیار سخت کند و احتمال بروز آن را کاهش دهد.
درمان زود انزالی
درمان زود انزالی

راه تشخیص زودانزالی

پزشکان برای تشخیص این مشکل شایع، علاوه بر این‌که درباره زندگی جنسی‌تان از شما سؤال می‌کنند، پیشینه مربوط به سلامتی شما را هم بررسی خواهند کرد و شاید لازم باشد معاینه فیزیکی نیز انجام دهند. اگر فرد علاوه بر مشکل زودانزالی، مشکل نعوظ هم داشته باشد؛ پزشک می‌تواند آزمایش‌های خون لازم را برای بررسی سطح هورمون تستوسترون و فاکتورهای دیگر در بدن او تجویز نماید. در بعضی از موارد، پزشک می‌تواند مراجعه به اورولوژیست یا متخصصان سلامت روان که تخصص لازم را در زمینه مشکلات جنسی هم دارند (روان‌درمانگران جنسی)، توصیه کند.

درمان‌ زودانزالی

مهم‌ترین درمان‌های زودانزالی

گزینه‌های درمانی رایج برای زودانزالی شامل شیوه‌های رفتاردرمانی، بی‌حسی‌های موضعی، مصرف داروها و جلسات مشاوره هستند. به یاد داشته باشید که پیدا کردن درمان مناسب برای هر فرد یا ترکیبی از این شیوه‌های درمانی همیشه به زمان نیاز دارد. البته رفتاردرمانی همراه با دارودرمانی می‌تواند در بیشتر موارد دارای بیشترین اثرگذاری باشد:

  1. رفتاردرمانی

پزشکان در این موارد می‌توانند راهکارهایی مثل خودداری از رابطه جنسی برای یک مدت مشخص را به فرد مورد نظر توصیه کنند. همچنین پزشکان می‌توانند راهکارهایی را برای رابطه جنسی به مردان بدهند که فشار را از روی ذهن آنان بردارد.

  1. تمرینات کف لگن

ضعیف بودن عضلات کف لگن می‌تواند توانایی افراد را برای به تاخیر انداختن انزال تضعیف کند. در این صورت، انجام دادن تمرینات ورزشی مربوط به کف لگن می‌تواند از طریق تقویت عضلات مربوطه، این مشکل را برطرف نماید.

  1. استفاده از کاندوم‌ها

کاندوم‌ها می‌توانند حساسیت‌پذیری آلت تناسلی را کاهش دهند و در نتیجه، نقش مؤثری در به تاخیر انداختن انزال داشته باشند. امروزه کاندوم‌هایی به فروش می‌رسند که حاوی انواع بی‌حس‌کننده‌ها (ترکیباتی مثل بنزوکائین یا لیدوکائین) هستند یا لایه لاتکس ضخیم‌تری دارند و از همین طریق می‌توانند شدت مشکل زودانزالی را به حداقل ممکن برسانند.

  1. دارو درمانی

  • بی‌حس‌کننده‌های موضعی: کرم‌ها و اسپری‌های بی‌حس‌کننده حاوی ترکیباتی مثل لیدوکائین، بنزوکائین و پریلوکائین هستند و در بعضی از موارد برای درمان زودانزالی تجویز می‌شوند. این محصولات حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیش از شروع رابطه جنسی برای کاهش حساسیت‌پذیری آلت تناسلی و همچنین کمک به تاخیر انزال استفاده می‌شوند. اگرچه ترکیبات بی‌حس‌کننده موضعی دارای اثرگذاری مناسب هستند و به ‌خوبی توسط بدن پذیرفته می‌شوند ولی عوارض جانبی نیز دارند؛ به ‌عنوان مثال، بعضی از مردان ازدست‌دادن موقت حساسیت‌پذیری آلت تناسلی را در کنار کاهش لذت جنسی گزارش کرده‌اند. گاهی اوقات، این مشکلات در میان زنان نیز گزارش شده‌ است.
  • داروهای خوراکی: بسیاری از داروهای مخصوص درمان زودانزالی می‌توانند ارگاسم (ارضای جنسی) را به تاخیر بیندازند. اگرچه هیچ کدام از این داروها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان زودانزالی تایید نشده‌اند ولی بعضی از آن‌ها که شامل گروه‌های دارویی ضدافسردگی، مسکّن‌ها و مهارکننده‌های فسفودی‌استراز-۵ هستند، همچنان به همین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرند. این داروها می‌توانند برای مصارف یک‌باره یا روزانه توسط پزشک تجویز شوند و حتی در کنار دیگر داروها به فرد مورد نظر ارائه شوند.
  1. مشاوره

این رویکرد شامل گفت‌وگو با متخصصان سلامت روان برای ارتقای سطح روابط زوج‌ها و تجربیات عاطفی آنان است. جلسات مشاوره برنامه‌ریزی‌شده و مکرر می‌تواند به کاهش اضطراب کمک کند و شیوه‌های مناسبی را برای مقابله با استرس و اضطراب به زوج‌ها آموزش دهد. ضمن این‌که اگر مشاوره همراه با دارودرمانی انجام شود، معمولا آثار قابل‌توجه و چشمگیری خواهد داشت. توجه داشته باشید که مردان مبتلا به زودانزالی معمولا احساس می‌کنند که به اندازه کافی با همسرشان صمیمیت ندارند یا به اندازه کافی به او نزدیک نیستند. همین مشکل، حالت‌هایی مثل خشم، شرم و ناراحتی را در آنان به ‌وجود می‌آورد و در نهایت، شرایطی را ایجاد می‌کند که مردان از همسرشان روی‌گردان می‌شوند. این در حالی است که زنان نیز در این شرایط به ‌علت ایجاد تغییرات در زمینه روابط جنسی آشفته می‌شوند و حتی زودانزالی می‌تواند احساس عدم رابطه مطلوب با همسر یا احساس صدمه‌دیدگی را نیز به آنان انتقال دهد. بنابراین گفت‌وگو درباره این موضوعات با متخصصان سلامت روان، گام مهمی در جهت برطرف کردن این مشکلات است و زوج‌ها نباید اثرگذاری جلسات مشاوره را دست‌کم بگیرند و صرفا سراغ دارودرمانی بروند.

  1. درمان‌های جایگزین

امروزه درمان‌های جایگزین متعددی مورد بررسی قرار گرفته‌اند که برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از:

  • یوگا
  • مدیتیشن
  • طب سوزنی

با این ‌حال، هنوز بیشتر محققان بر این باورند که به بررسی‌های بیشتری برای ارزیابی و تایید اثربخشی این درمان‌های جایگزین نیاز است.

توصیه می کنیم مقاله { زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان } را مطالعه فرمائید.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در اکثر مواقع، زودتر از زمانی که واقعا می‌خواهید، دچار انزال می‌شوید؛ بهتر است به پزشک مراجعه کنید. خجالت کشیدن مردان از صحبت کردن درباره این موضوع با پزشکان، تقریبا طبیعی و رایج است ولی شما نباید اجازه دهید که این احساس خجالت، مانع گفت‌وگوی‌ شما با پزشک شود. فراموش نکنید که زودانزالی در گروه مشکلات درمان‌پذیر و رایج آقایان قرار می‌گیرد و فقط مختص به شما نیست. گاهی اوقات حتی صحبت کردن مردان با پزشکان متخصص می‌تواند نگرانی‌ها و اضطراب‌های آنان را کاهش دهد و از این نظر نتایج مثبتی در پی داشته باشد. ضمن این‌که بعضی از مردان درباره زودانزالی تصورات نادرستی دارند و نمی‌دانند که زمان میانگین و طبیعی برای انزال، حدود ۵ دقیقه پس از شروع رابطه جنسی است. گاهی اطلاع پیدا کردن از همین واقعیت‌های طبی ساده نیز می‌تواند به رفع مشکل آقایان کمک کند.

منبع: Mayo clinic

درباره نویسنده

Avatar

همچنین بررسی کنید

علائم تشخیص سرطان رحم

سرطان رحم ، علائم تشخیص ، عوارض و تاثیرات

سرطان و پیشروی آن همان‌گونه که پیش‌تر تاکید کردیم، بر اساس دیدگاه طب تعادل‌گرا و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *